GANDAKAN DUIT EPF ANDA??

Mengapa kjaan benarkan wang acc 1 Epf boleh dikeluarkan utk UT?

1. Ianya bmula thn 1993 lg di mana kesatuan sekerja spt MTUC telah mdesak kjaan supaya mbenarkn pencarum boleh keluarkn sbhgn wang mrk dan invest di tempat2 yg pulangannya lbih baik dr epf sdri.

2. Kjaan/EPF telah mbuat kajian tempat yg mberi pulangan lbh tinggi dr epf dlm jmasa pjg ialah sykt2 unit amanah.

3. Epf akan menyemak setiap thn dana2 yg dibenarkan utk skim pelaburan di UT lbh performed berbanding dgn epf sdri. Jika gagal, dana itu akan dibatalkan dan wang pencarum dikembalikan ke epf. ( nota: dana2 di cimb TIDAK PERNAH ) dibatalkan.

4. Epf mbenarkan pencarum invest wang mrk setiap 3 bln, bg mpastikan client melabur pd masa hg yg berlainan utk mengelakkn risiko kerugian ( dollar cost averaging).

Akaun 1 Epf : umur 55 thn matang dan anda boleh keluarkan lump sum 100% dan anda boleh gunakan utk settle smua hutang piutang spt loan rumah, kereta, kad kredit dll.

Akaun 2 EPf: anda boleh keluarkan 100% pd umur 50 thn sewaktu anda mungkin masih bekerja.

Akaun 3: wang anda di CWA telah matang pd umur 55 thn. Tuan pun mungkin telah retired dan tidak mpunyai apa2 kerja lg.

saya nasihatkn tuan utk keluarkan wang dlm acc 3 ini secara bulanan bila tuan pencen. Jadikan ia income baru anda setiap bln. Anda boleh ambil secara bulanan. Biarkan wang di CWA ini mjadi “majikan baru anda” yg mbayar setiap bln kpd anda. Adakah ini idea yg hebat mr prospek.?

Tuan, mengapa saya mcdgkn tuan mengeluarkan wang setiap bln ( bkn sekaligus) bila tuan bersara?

1. Kajian menunjukkn mrk yg dpt wang secara lump sum akan mghabiskan wang dgn cepat. Bila wang habis, sdgkn kita masih hidup- bmana mahu menyara kehidupan bulanan masa tua?

2. Jika ambil sekaligus, akaun itu sudah dikira tutup. Tp jika diambil secara bulanan akaun baki itu terus bkembang dan terus mbesar. Cth: pd masa tuan umur 60 thn, wang telah terkumpul 500,000. Tuan hanya ambil 10k, baki yg 490k itu akan terus hidup dan tetap menikmati dividen seterusnya thn ke thn. Apa yg tuan guna, akan terus bganti! Maknanya wang tuan terus menerus bkembang selama2nya.!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.